De algemene gedachte in Nederland is dat politiek saai is en dat we nooit krijgen wat we willen. De politieke cultuur in Nederland is de afgelopen jaren veranderd. Je ziet dat flitsende argumenten en een beetje entertainment de huidige norm is om de aandacht te krijgen die je wilt. Voor veel partijen leidt dit tot de zorg dat we niet meer bezig zijn met de onderliggende onderwerpen en meer bezig zijn met de coole en flitsende debatten. We zien ook in Nederland dat door deze verschuiving in de Nederlandse politiek mensen niet meer echt snappen waar politiek in Nederland over gaat.
IamProgrez werd benaderd met de vraag hoe we gamification in de politiek konden gebruiken om mensen meer betrokken te maken bij de onderwerpen en perspectieven van de politieke partijen. Politiek wordt vaak gezien als saai en iets waar alleen volwassenen zich mee bezighouden. Vanuit mijn perspectief is dat niet het geval. Politiek kan soms spannend en opwindend en echt interessant zijn, maar op de een of andere manier lijken mensen (vooral jongeren) het niet te vinden. Je zou kunnen aanvoeren dat politiek eigenlijk saai is en niet voor jongeren, maar ik geloof niet dat dat het geval is.
Als je naar populaire games en tv-series kijkt, zul je al snel zien dat ze vol zitten met politiek. De populairste tv-serie van dit moment, Game of Thrones, gaat over verschillende facties die vechten om hun land. Het zit vol met politieke intriges en strategische allianties. Een andere zeer populaire tv-serie, House of Cards, draait alleen maar om politiek en het streven naar de hoogste zetel in de regering. Waar je het misschien niet zou verwachten, vind je in populaire spellen ook veel politiek. In sommige spellen is dat het belangrijkste mechanisme dat het spel zo populair maakt. Een van deze voorbeelden is het strategische spel Civilizations. In andere spellen waar veel spelers tegelijk online zijn, zie je dat het de politiek en de interactie tussen de facties is die de spellen succesvol houden. Een goed voorbeeld daarvan is het massale multiplayer online spel EVE, waar de laatste paar maanden wekenlang een oorlog woedde tussen twee tegengestelde facties. Tijdens deze oorlog waren honderden spelers tegelijk in gevecht en werd er een miljoen dollar (echte dollars) uitgegeven in het spel om de oorlog te winnen. Het verhaal over hoe deze oorlog begon klinkt als iets uit een sciencefictionroman, maar het is allemaal echt.
Waarom houden we dan wel van politiek in onze games en tv-series, maar zijn we niet enthousiast over de politiek in ons eigen land?
Het antwoord is simpel: het gaat allemaal om de betrokkenheid. De reden dat we houden van House of Cards of Game of Thrones of geweldige games zoals Civilizations, die bol staan van de politiek, is dat we betrokken zijn bij elke keuze die wordt gemaakt. Het echte succes van House of Cards is het feit dat Kevin Spacy het publiek rechtstreeks toespreekt over wat er gebeurt en wat zijn plannen zijn. Hierdoor geeft hij je inzicht in elke keuze die hij maakt, waardoor je betrokken raakt bij de moeilijke beslissingen die hij moet nemen. Hetzelfde geldt voor Game of Thrones. Je bekijkt de serie vanuit het perspectief van alle partijen, waardoor je inzicht krijgt in de kernelementen die hen ertoe aanzetten om bepaalde politieke beslissingen te nemen.
Bij gaming is het verband met betrokkenheid duidelijker. In de beroemde strategiegame Civilizations bouw je bijvoorbeeld een rijk op een stuk land waar andere spelers of andere wereldleiders bezig zijn hetzelfde te doen. De interacties die je hebt met de andere wereldleiders zijn cruciaal voor het succes van je beschavingen. Het leuke aan dit spel is dat het ook duidelijk inzicht geeft in de invloed die jouw acties hebben op de politiek tussen jou en de andere wereldleiders. Zodra je militaire eenheden in de buurt van hun grenzen plaatst, zullen ze reageren. Zodra je een andere wereldleider binnenvalt, zullen anderen op hun hoede zijn en je straffen voor het binnenvallen van hun bondgenoot. Dit spel laat je de echte effecten en impact zien die je acties kunnen hebben op de wereldpolitiek en ook het belang van goede banden met de buurlanden.
Dus, nadat ik mijn (voor de hand liggende) punt heb gemaakt dat betrokkenheid de reden is waarom we niet meer van politiek houden, zou je kunnen stellen dat democratie gebaseerd is op betrokkenheid. Hoewel democratie alleen kan functioneren met betrokkenheid, zie je toch dat de manier waarop we ons in deze tijd graag inzetten ver af staat van de manier waarop we dat deden in de tijd dat de democratie werd gecreëerd. Hierdoor zien we dat in Nederland slechts een klein deel van het algemene publiek zich echt met politiek bezighoudt. Zo ontstaat er een plutocratie die niet de juiste weg is voor onze samenleving.
Als je tegenwoordig aan willekeurige jongeren vraagt hoe ze denken over stemmen, zullen ze zeggen dat het niet uitmaakt of ze stemmen of niet, omdat ze nooit het effect van hun stem zien. Ik denk dat dit de sleutel is om mensen betrokken te krijgen. Bij gamification is het geven van duidelijke feedback over iemands acties een must om mensen betrokken te krijgen. In de huidige politiek is dat niet het geval. Er gebeurt te veel achter gesloten deuren voor het grote publiek om het gevoel te hebben dat ze enige invloed hebben op beslissingen die worden genomen.
Hoe kunnen we dit bereiken? Ik geloof dat we de technologie en de software hebben om al deze processen inzichtelijk te maken. Om politiek boeiender te maken, moeten we een systeem ontwikkelen dat ons kan laten zien wat het effect is van een stemming, het aannemen van een wetsvoorstel, misschien zelfs het effect van een goed debat op de perspectieven van de regeringspartijen en op het grote publiek. Met een dergelijk systeem kunnen we inzicht krijgen in hoe het politieke klimaat verschuift en verandert als we bepaalde acties ondernemen. We zouden dit ook kunnen gokken door mensen punten of rangen te geven voor het geven van een goed argument of het doen van een uitspraak die wordt geaccepteerd door de oppositiepartij. We kunnen dit niet alleen voor de politici doen, maar ook voor het grote publiek. Laat ze deelnemen aan beslissingen en een digitale rang opbouwen op basis van hoe goed ze deelnemen aan debatten, argumenten aandragen of allianties vormen. Op deze manier krijgt het grote publiek echt inzicht in de invloed die hun stem heeft op het bestuur van hun land, waardoor ze betrokken raken. Participatie is de belangrijkste component van democratie en zal mensen weer enthousiast maken voor politiek.
Lang verhaal kort. Ik denk dat mensen in eerste instantie niet snappen hoe je gaming en politiek kunt combineren om politiek spannender te maken. Maar als je om je heen kijkt naar populaire games en series, zie je dat ze spannender zijn dan ooit tevoren. We moeten alleen een nieuwe manier vinden om mensen erbij te betrekken en ze laten zien hoe het kan. Ik denk dat het tijd wordt dat de politiek een firmware-update krijgt. Het is tijd om een nieuwe democratie te creëren waarin we gamification en politiek combineren om mensen echt te betrekken bij het besturen van hun eigen land. Alle stukken zijn er, we moeten het alleen nog bouwen.